Den siste tiden har prisene skutt i været, som har ført til en trangere økonomi for mange. Noen har kanskje fått sitt første inkassokrav, og andre sine krav bare vokser. Å miste kontrollen på økonomien er for noen første steg til problemer med den psykiske helsen.
Dårlig økonomi er et tabubelagt tema for de fleste av oss. Det er ingen som vil snakke om betalingsproblemer eller gjeld. De fleste tenker at de må ordne opp på egenhånd.
Den overveldende følelsen av stress som ofte følger med det å stå helt alene med økonomiske problemer er sjeldent snakket høyt om. Og hvor stor belastning det kan ha på både fysisk og psykisk helse tas lite hensyn til.
I tillegg er det velkjent man ikke tar de beste avgjørelsene når man er i en veldig stresset situasjon. Da er det veldig dumt å stå helt alene akkurat da.
Noen velger i slikt stress å ta opp lån for å dekke daglige utgifter og andre forpliktelser, men dette er en kortsiktig og ikke bærekraftig løsning. Og løser ikke problemene.
Det er stadig flere som nå kjenner på de økte utgiftene og føler at de mister kontrollen. Uavhengig av om gjelden er høy eller lav, kan tap av kontroll og mangel på løsninger føre til at man begynner å slite. Nå er det derfor viktig å få oversikt over inntekter og utgifter.
Det viktigste er å komme i gang. For hver dag man utsetter problemene øker de, i form av renter.
Start med å få oversikt over hva du skylder. Dette kan være det vanskeligste steget, men også det viktigste. Når du har gjort dette kan du se på dine inntekter og utgifter og sette opp et budsjett. Da finner du ut hvor mye du har til overs til å bruke på å betale ned på gjelden hver måned. Etter at du er ferdig med å sette opp budsjettet ditt kan du ta kontakt med de ulike kreditorene for å ordne en plan for hvordan du skal betale ned de ulike kravene.
Med økonomiske problemer begrenses også ofte mulighetene til å kunne delta på ulike sosiale aktiviteter. Dette fører til at mange opplever utenforskap. Å grue seg til jul fordi man ikke har råd til julegaver, å alltid takke nei til å bli med ut på kino med venner eller å ikke kunne betale for ungenes fritidsaktiviteter - det å ikke få delta på grunn av vanskelig økonomisk situasjon vil for de aller fleste gi en følelse av utenforskap og kunne være en stor psykisk belastning.
Det at økonomiske problemer er tabubelagt, og at de psykiske helseproblemene som henger tett sammen med dette er underkommunisert i samfunnet, er med på å forsterke problemene for de som sliter. Det blir en for stor belastning for den enkelte som bærer på dette alene og psykiske helseutfordringer følger veldig ofte hakk i hel. Vi ønsker å sette fokus på dette og være med på å bryte tabuet rundt økonomiske problemer.
Husk at det er mange som sliter med økonomien og trenger å snakke med andre om det. Du er ikke alene om å ha det sånn! Og mye kan løses ved å få hjelp til å se løsninger midt i alle utfordringene. Så vær med på å bryte dette tabuet og snakk med noen hvis du sliter med økonomien! Det kan mange ganger være det aller viktigste steget å ta.
Trenger du noen å snakke med kan du ta kontakt med Mental Helse på tlf. 116 123. Hjelpetelefonen er gratis og døgnåpen. De er åpen hver dag.
Har du problemer med pengespill eller dataspill, kan du ta kontakt med hjelpelinjen på 800 800 40, eller chatte med de Forside - Hjelpelinjen.